Важни правила при шофиране в мъгла

Петък, 10 Януари 2014г

 Гъстата мъгла от месец, че и повече, тормози всички свищовлии. От няколко дни жълт код за мъглите е обявен и за много други места в страната. За това бъдете внимателни, не само в града, но и, когато шофирате извънградско.


Ето и няколко съвета, които сме сигурни, че спазвате, тъй като мъглата тук доста се позадържа, но за всеки случай:


Шофьорите да карат най-малко на 15 метра разстояние от колата пред тях, за да избегнат сблъсък.


Вторият съвет за безпроблемно шофиране включва и скорост поне с 10 километра по-малка от тази, която е разрешена, и самите водачи смятат за безопасна. Скоростта обаче се определя най-вече от гъстотата на мъглата. Може да се наложи да карате и с 10 км/ч заради лошата видимост.


Като карате в мъгла, почивайте по-често. Не само очите на шофьора се уморяват, а е доказано, че в такова време се повишава кръвното налягане.


При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия, е другият съвет към шофьорите.


В мъглата шофьорът лесно може да се изгуби или да подмине мястото, към което се е запътил. Затова накарайте спътника до вас, ако има такъв, да отвори прозореца и да ви ориентира.


При каране в такива условия стъклата се опушват и зацапват за секунди. Ако ви се наложи да спрете по време на движение, го направете възможно най-далеч от пътното платно.


Регулирайте фаровете на автомобила. Допуска се каране само на къси светлини в гъстата мъгла.


Мъглата намалява и сцеплението между пътното платно и гумите. Така че трябва да използвате спирачките като при дъжд.


И не на последно място, когато шофирате в града минавайте по един и същ сигурен маршрут, за да не попаднете неволно в някоя от „прекрасните„ дупки по улиците.


И няколко съвета към пешеходците:


Оглеждайте се много внимателно преди да пресечете. За препоръчване е- задължително,  това да става само на обозначените места – пешеходни пътеки.


Движете се само по тротоарите.


И като идея, не е лошо да имате нещо светлоотразително по дрехите, или аксесоар към чантата си – в особена сила това важи за учениците.

Препоръчваме ви

Още актуални новини