Най-честите грешки при шофиране в сняг

Четвъртък, 30 Януари 2014г
Както стана ясно - има какво още доста да се желае относно почистването на снега в Свищов.

Шофирането в сняг е доста по-специфично, но това често се подценява. Така бързо се стига до неприятности, които в действителност биха били доста лесни за избягване. Ето кои са те.

1. Снегът не е проблем за колите с 4х4 задвижване. Всъщност това далеч не е така. Да, този тип автомобили се справят по-добре в подобни условия, но това не означава, че законите на физиката изобщо не важат за тях. Дори има по-голяма опасност, защото шофьорите на този тип автомобили се чувстват по-уверени и си позволяват по-смело шофиране в тежките условия.


2. Неспазване на дистанция. В снега дистанцията, спрямо предния автомобил, трябва да е значително по-голяма от обикновено. Тоест, ако се движите с 50 км/ч, то тогава сигурната дистанция е около 12 автомобилни дължини. За всеки 15 км/ч повече, дистанцията трябва да се увеличава с още 4 дължини.


3. Неправилно използване на спирачките. Когато усетите подхлъзване на автомобила, или трябва да намалите по-бързо, рязкото натискане на спирачките само ще доведе до по-сериозни неприятности. Натиснете педала плавно и също толкова платно започнете да отпускате газта. Ако колата е с ABS, той ще сработи почти веднага. Не се стряскайте от ритането на педала, а задръжте крака си стабилен. 


4. Прекалено висока скорост. Мнозина решават, че когато пътят се поизчисти, всичко вече е наред и може да се увеличи скоростта. Голяма грешка. Само студеното време е достатъчно условие за превръщането на изтъркания и гладък асфалт в пързалка. Сложете и няколко сантиметра сняг отгоре и положението става доста по-сложно. Обикновено спирачният път се увеличава с между 4 и 10 пъти в такива градски условия. Затова преценявайте трезво през цялото време, защото при карането на сняг, най-важна е постоянната и разумна преценка.


Източник:http://www.ekak-avto.bg


Препоръчваме ви

Още актуални новини