Исторически музей в Свищов

Понеделник, 08 Април 2013г

Исторически музей – Свищов

гр. Свищов 5250, ул. “Клокотница” 6.Тел. 0631/ 60467, 60452;ел. поща: [email protected] 

Историческият музей има шест тематични експозиции, обхващащи периода от времето на Римската империя до началото на 20-ти век. Предлагат се информационни материали и екскурзовод за посещения в римския град Нове, разположен край Свищов.

Работно време: 8 – 12 ч. и от 13 – 17 ч. понеделник-петък. Събота и неделя са почивни дни, освен ако не е направена предварителна резервация за посещение.

Описание на експозициите на Исторически музей – Свищов:

1. Къща – музей “Алеко Константинов”

Родната къща на бележития български писател, хуморист и фейлетонист Алеко Константинов е построена през 1861 г. от неговия баща – Иваница Х. Константинов, търговец на зърнени храни и строителни материали, по виенски образец, а от 15 май 1926 г. е къща – музей.

2. Етнографска експозиция

Помещава се в Сладкаровата къща, построена през 1800 г. по образец на планинските къщи в село Арбанаси. 

3. Археологическа експозиция

Помещава се в една от големите къщи от Възраждането в Свищов, построена от Димитър Начович в първата половина на XIX век. На 30 януари 1856 г. в нея Димитър Начович, заедно с неколцина будни свищовски първенци поставят началото на Първото българско читалище с музеом.

4. Експозиция “Градски бит и култура в края на XIX и началото на XX век”

Този период е най-цветущият от хилядолетната история на града. Изложените експонати са не само вещи с практическо предназначение, но и образци на изкуството. 

5. Експозиция “Преминаване на руските войски – 1877 г.”

Тази експозиция се намира в историческия местност “Паметниците” на 4 км източно от Свищов. Изложените фотоси, графики и репродукции на картини от руски художници, проследяват обявяването, подготовката на войната, форсирането на река Дунав от 14-та пехотна дивизия под командването на генерал Драгомиров и освободителния поход на руските войски през българските земи до подписването на Санстефанския мирен договор.

6. Музей “Главна квартира на руската дунавска армия в село Горна Студена – 1877 г.”

Препоръчваме ви

Още актуални новини