Енергийните напитки водят до увлечение по наркотиците и алкохола

Сряда, 19 Февруари 2014г

Учени от Университета на Мичиган публикуваха проучване, в което правят извод, че употребата на енергийни напитки от деца води по-късно до увлечение по наркотиците и твърдия алкохол.Практиката показва, че повечето родители смятат употребата на популярните и много разпространени енергийни коктейли , вместо да се увличат по алкохол, но това се оказва погрешна позиция, предупреждават изследователите.


Според тях, опасността от енергийните напитки идва от особената емоционална неустойчивост на младежите и девойките под 16 години. Това се подсилва и от хормоналното развитие на младия организъм, който може просто да престане да оценява трезво житейските ситуации.


В проучването на проблема с енергийните напитки са участвали 22 хиляди младежи и девойки на възраст от 10 до 16 години. Изводите показват още, че момчетата са много по-пристрастени към енергийните напитки, в сравнение с момичетата.


Друг интересен факт, установен при проучването е свързан с произхода на любителите на този вид напитки – повечето са деца от добри семейства с високо образование и доходи на родителите.


източник: ПИК

Препоръчваме ви

Още актуални новини