8 неща, на които всеки родител трябва да научи детето си

Петък, 09 Май 2014г

При отглеждането на децата всеки родител е изградил свой модел на възпитание. Няма безгрешни родители и често възрастните могат да научат много от децата си. Но има няколко основни неща, които всеки родител трябва да предаде на поколението след него. Ето някои от тях. 


 


Научете ги на любов към природата и животните 


Това трябва да стане още от ранната им детска възраст. Помогнете им да се грижат за своя малка градинка или цвете, за домашен любимец или направете заедно хранилки за птици. Ако се научат да обичат природата, почти сигурно е, че ще обичат дори и врага си, както учи и християнската вяра. 


Научете ги да управляват разумно парите си 


Нека знаят, че е добре да не харчат всички пари, които получават, а е хубаво да могат и да спестят. Но не забравяйте да им кажете, че невинаги щастието се крие в парите, защото голяма част от децата, които растат в нашия комерсиален свят, отъждествяват парите с щастието. 


Научете ги да обичат здравословното хранене 


Ако сте кулинари, това е един добър начин да научите и вашите деца да приготвят сами здравословна и полезна храна. 


Научете ги на състрадание 


Голяма част от децата растат жестоки не само към връстниците си, но и към всичко останало около тях. Състраданието е онова, което ще изгради в тях едни добри хора и силни личности. Нека децата научат, че да помагаш на другите в беда е повече от благородно. 


Кажете им никога да не спират да учат 


Ученето не е само в градината, в училище и в университета. Човек се учи от всичко и навсякъде. Насърчавайте в тях любопитството и любовта към науката, четенето и новаторството. Това ще изгради в тях едни не само умни, но и уверени в собствените си възможности личности.


 


Източник:dnes.bg

Препоръчваме ви

Още актуални новини