VIII Фестивал на Античното наследство Орел на Дунава" 2014

Петък, 09 Май 2014г

 


На 16, 17 и 18 май в Свищов отново ще оживее миналото на древните ни предци. 


Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. Римската крепост Нове ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади. На 17-ти май, събота, ще се състои и официалното откриване на принципията, баптистерия и епископския комплекс, възстановени по проект "Нове - Сърцето на Легиона"! 


 


Петък, 16-ми май 2014, римски град Нове


20:00 часа: Церемония по освещаване знамената на Легиона. Огнено шоу. Представяне на групите-участници.

 21:00 часа: Запалване на светлините на Нове.
Събота, 17-ми май 2014, римски град Нове
11:00 часа: Церемония по откриването на проекта „Нове – сърцето на легиона“. Прерязване на лентата. Приветствие от официалните гости, отваряне на обекта за посетители.

11:30 часа: Церемония по откриване на осмият ежегоден фестивал на античното наследство „ОРЕЛ НА ДУНАВ“. Запалване на огъня на фестивала, предаване символите на града от Кмета на Императора. 

Връчване на наградата за опазване на културно-историческото наследство и наградата за популяризиране на българското историческо наследство.

12:00 часа: Представление на Группо Сторико Романо - демонстрация на ритуали, битки на арената, танци.

12:30 часа: Туристическа обиколка на обекта. Посещение на улицата на занаятите, дегустация на римска кухня, бит и обичаи. Посещение на базиликата, баптистерия.

13:00 часа: Представление на Легио Прима Италика - Маршировка и изпълнение на военни команди; Пазар на роби; Представяне на бита, снаряжението и службата на римския легионер, командирите му и помощните войски. Представяне структурата на Римската империя и устройството на една гарнизонна крепост. Представяне на сенатор, цивилен гражданин, роб и тракийски войн.

14:00 часа: Представление на римските легиони – завръщане от поход и почивка в крайпътна гостоприемница.

17:00 часа: Демонстрации на групите – участници. Демонстрация на Терра Дачика Етерна – войнствени даки срещат римляни. Демонстрация на БагаТур. Представление на „Нимфи Дачие“. Панкрацион. Гладиатори. Представление на група „Пагане“.

19:00 часа: Голямата битка на реенакторите.

21:00 часа: Театрално представление на театър А’парт Пловдив.
Неделя, 18-ти май 2014, по главните улици и пред Община Свищов

 

 11:00 часа: Парад на реенакторите по улиците на Свищов.

12:00 часа: Закриване на Фестивала – пред общината.

 

Препоръчваме ви

Още актуални новини