Защо чаят е толкова полезен?

Вторник, 20 Май 2014г
Чаят е добре позната и любима напитка на много хора. В Европа я познаваме от 15 век благодарение на португалските мореплаватели, но чаят има дългогодишна история като част от културния бит в Индия, Китай, Япония, Шри Ланка, Бразилия и други страни. На кратко - напитката се получава от вечно зеленото и влаголюбиво чаено растение.

Има много разновидности на чаената напитка, но черният, зеленият и чаят Оолонг са основните видове.

Още от категорията

светла иванова

Черният чай се приготвя от листата на зеления, които се подлагат на окисление или ферментация и от тях се получава червеникаво оцветена напитка.

Чаят Оолонг е леко ферментирал чай.

Зеленият чай е неферментирал чай от изсушени чаени листа. Чаят може да бъде оцветяван с естествени растителни оцветители, както и към него да се прибавят други аромати - като жасмин и бергамот.

Билковият чай е по-скоро отвара, получавана от други, предимно лечебни растения - изсушени стъбла, цветове, корени, листа. Този вид е любим на много хора, тъй като не съдържа кофеин.

Ако се чудите кое толкова му е полезното на чая, сега ще разберете - в правилно приготвената чаена напитка са открити повече от 100 вещества, които преминават в чаената запарка. Действа ободряващо, благодарение на полифенолите, които забавят абсорбцията на съдържащия се в него кофеин, и така удължават тонизиращото действие.

Що се отнася до кофеина, той е естествено вещество открито в листата, семената и плодовете на повече от 100 растения. Най-известните източници на кофеин са кафето, какаото, плодовете на колата и чаените листа. Кафето и чаят съдържат и други вещества с подобно на кофеина действие (теофилин и теобромин). Наред с тонизиращото си действие, кофеинът оказва благоприятно действие върху дихателните пътища, като подобрява техните функции, както и леко засилване на отделянето на урина.

Умереният прием на кофеин стимулира сърдечната дейност без да предизвиква неблагоприятно състояние на аритмия (неправилен сърдечен ритъм). Чаените листа съдържат 2-3% кофеин, както и каротини, тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина, флуорид, който укрепва зъбния емайл и съдейства за намаляване на риска от образуване на зъбни кариеси. Наличните танини в чая могат да повлияват върху един ензим в слюнката (слюнчена амилаза), който започва усвояването на въглехидратите още в устата и така да спомогнат за намаляване на риска от предизвикване на кариес след консумация на въглехидратни храни.

Чаят съдейства на смилателните сокове в стомаха да работят по-добре. Той подпомага действието на стомашните мускули и намалява твърдостта на хранителните хапки в стомаха. Ето защо, чаят се пие най-често по време или след хранене. Тъй като топлите напитки по-бързо се резорбират от организма, чаят е превъзходен източник на течности по време и след физически упражнения, като спомага за набавянето на течности и за ободряване.

Чаените листа са богати на антиоксиданти - вещества, които обезвреждат натрупаните в излишък свободни радикали в клетките на организма и съдействат за намаляване на риска от редица заболявания. Зеленият и черният чай съдържат еднакво количествоантиоксиданти (флавоноиди), но в черния чай те са по-сложни комплексни вещества.

Използването на лечебните и тонизиращи свойства на чая е възможно при правилно приготвен чай и при положение, че се познават сортовете чай и въздействието им върху организма. Слаб чай могат да пият всички, но силен чай не се препоръчва за малки деца, бременни и кърмещи жени и хора, чувствителни към кофеин.


 Източник: Dieti.gbg.bg

Препоръчваме ви

Още актуални новини