22 мита за тренировките

Вторник, 24 Юни 2014г

Никакъв секс преди тренировка, спортът е полезен само ако след него имаш мускулна треска, джогингът кара гърдите да увисват. Около спорта има много суеверия, за които упорито се твърди, че са верни. Не с всички обаче е така. Вестник "Билд" разкри истината за 22-та фитнес мита с помощта на д-р Торстен Шулц, спортен биолог от катедрата за спорт и стимулиране на здравето в мюнхенския Технически университет.


1. Ако нямаш мускулна треска, спортът е бил напразно


Според д-р Шулц това е абсолютен мит. Напротив, треската се появява, когато мускулите са прекалено натоварени и дори се стига до миниразкъсвания. Налице ли е мускулна треска, просто сте прекалили със спорта. Има случаи, когато тя не може да се избегне. Например ако сте изкачвали връх, по-добре се върнете с лифт.


2. Един път седмично спорт стига, за да си в добра форма


За съжаление това не е истина. С мускулите трябва да се работи постоянно, за да се подобрява фитнесът на тялото. Няма как обаче са стане със спортуване веднъж в седмицата. С това не само се пренапрягат мускулите, но и се натоварва силно сърцето и кръвоносната система. Много по-ефективно е да се спортува 3-4 пъти на седмица по до 45 мин.


3. Изгарянето на мазнините започва едва след 30 мин спорт


Изгарянето на мазнините започва веднага, в рамките на първата минута. Какъв е ефектът обаче зависи от физическата ви форма. Колкото по-добра е тя, толкова повече енергия мобилизира организмът от мастната тъкан. Когато се движи, той трансформира мазнините в мускулна маса.


4. Мускулите не намаляват


Отново за съжаление не е истина. Мускулите постоянно се намират в процес на изграждане и съкращаване. Ако двата са в равновесие, физическата форма се запазва. За това обаче трябва да тренирате редовно.


Колкото по-малко се движите, мускулната маса се разгражда. Това може да се види най-добре при хората, които носят гипс.


5. Не трябва да се яде 2 ч след спорт


Не трябва да се гладува след спорт. Този мит е произлязъл от вярването, че изгарянето на мазнини продължава два часа след тренировка. Това обаче не се променя, ако в същото време хапнете или пийнете нещо.


6. Да се тренира при мускулна треска, е добре


Казахме вече какво представлява мускулната треска. Тя се получава най-често при пренатоварване на нетренирани мускули. Затова продължаването с упражнения може да доведе до трайно увреждане на тъканта. При мускулна треска не са препоръчителни и масажи. Тренировъчна пауза и сауна или парна баня помагат най-добре за регенерацията.


7. Бягането е най-добрият начин да се отслабне


Вдигането на тежести е също толкова важно. Само със силови тренировки тялото може целенасочено да изгори натрупаното, защото мускулите са неговата движеща сила. За да се отслабне, трябва да се комбинират бягане и силови тренировки.


8. Сексът преди спорт те изтощава и те лишава от енергия


Абсолютна глупост! Сексът е напълно равноправна подготовка за тренировка. 13 минути ласки с оргазъм отговарят на изразходените калории при 20-минутна разходка с изкачване на стълби. Това са около 275 изгорени калории. Освен това след любовна игра тялото се чувства по-добре и ставате по-самоуверени.


9. Там, където растат мускули, изчезват мазнините


Тялото има само една система за обмяна на веществата, затова не може да се изгарят целенасочено мазнините на определени места. Най-лесно те изчезват от лицето. Най-трудно това става на хълбоците. Важно е през деня да изразходвате повече калории, отколкото сте поели.


10. С много коремни преси бързо ще направите плочки


За съжаление, отново невярно. Решаващ е какъв дял имат мазнините в тялото. А то ги складира най-много именно на корема. При коремните преси човек разгражда малка част от мазнините. Причината е, че коремните мускули са една съвсем малка мускулна група. Важно е да се съчетават силови тренировки с такива за издръжливост.


11. Редовният джогинг уврежда колената


Грешно. Тичането даже предпазва колената от изхабяване. Чрез движението коленната смазка става по-водниста, а хрущялът се снабдява с повече хранителни вещества. Също така мускулите, които се изграждат при бягането, улесняват колената в ежедневието.


12. Само тънкото тяло е здраво


Тънък не значи здрав, напротив. Недостатъчно хранене, съчетано с фитнес, води до увреждания на тялото и свиване на мускулната тъкан. Освен това в такава ситуация тялото изгаря въглехидратите. Изразходван ли е този източник на енергия и не е компенсиран чрез храна, изчезват телесните мазнини и следва разграждане на мускулите.


13. Мускулите обездвижват


Нормираната силова тренировка подобрява подвижността. Решаващо е при упражненията да не се пренебрегва никоя мускулна група и да се засягат всички видове движения. Заради постоянните навеждания в ежедневието склонност към съкращаване имат най-вече мускулите на гърдите, ставните и тези, които свиват краката.


14. От силовите тренировки мускулите на жените стават грозно големи


Нормираните силови тренировки при жените не оформят бодибилдинг тяло, тъй като мускулното нарастване е зависимо от тестостерона. Женското тяло произвежда мъжкия полов хормо в съвсем малки количества. Затова тренировките при дамите водят до заздравяване на мускулите и по-хубава фигура.


15. По време на бременност спортът е табу


Лека тренировка по време на бременност подпомага функционалността на тялото и не вреди на бебето. Жените, спортували активно, преди да забременеят, не трябва де се отказват от нормирана фитнес програма дори когато вече са с голям корем. Специалистите по спортна медицина препоръчват разходките и леки мускулни тренировки.


16. Течностите при маратон охлажда тялото


Не е вярно. Британски изследователи са установили при измервания, че многото течности не намалявт телесната температура, а напротив. Бегачът, който пиел най-много, имал най-висока такава - 41,7 градуса. Благодарение на потенето нашият организъм регулира телесната температура при големи спортни натоварвания. Преди, по време и след тренировка не трябва да се поемат много течности, за да не напуснат при потенето тялото ви, и важни минерали.


17. Функционалната храна ви поддържа във форма


Нов мит. Шоколади с минерали, разтворими супи с витамин Б комплекс, млечни продукти с холестерин - има все повече хранителни стоки с обособени функции. Те трябва да ни направят по-здрави и да подобрят физическата ни форма, но често причиняват точно обратното. Защото много хранителни заместители предизвикват алергии, а т.нар. по-здравословни подсладители от фруктоза могат да доведат до увеличаване на теглото. Съвет: със зеленчуци и риба ще поемете всички важни витамини и минерални вещества.


18. Повече тренировки - по-добри резултати


При упражненията трябва да има мярка и тя постепенно да се увеличава.


Тялото реагира, когато при следващата тренировка се освобождава повече енергия. Даде ли се почивка на тялото, следващото занимание може да е с по-високо ниво на натоварване Ако паузите са твърде къси или дълги, се стига до застой, а при претрениране се стига до спад. Препоръчителните почивки са - за тренировки за издръжливост - между 24 и 36 ч, а при силови тренировки - между 48 и 72 ч.


19. Туристическото ходене с щеки разтоварва коленете


Нова грешка. Германски учени направиха тест, като изследваха хора, движещи се с щеки, и такива без. Натоварването на коленете е едно и също. Щеките за туристическо ходене са просто само чудесно произведение на рекламната индустрия. С тях понякога даже коленете се натоварват повече, отколкото при нормалното ходене или джогинг.


20. Край на силови тренировки=мускулите стават мазнини


Мазнините и мускулите се състоят от различни компоненти - първите от триглицерини, а вторите от протеини. Затова и едното не може да се превърне в другото. При прекъсване на силовите тренировки мускулната маса изчезва заради липсата им. С това се намалява изразходването на калории.


21. От спорт увисват гърдите


Невярно. При спорт кръвоснабдяването на тъканите се покачва и гръдните мускули стават по-силни, което стабилизира гърдите. При упражнения за издръжливост мастните тъкани се разграждат. Вследствие на това гърдите стават по-малки и изглеждат леко отпуснати. До истинско увисване обаче не може да се стигне.


 22. За децата е добре да тренират на висилка, греда или халки


Вярно е при известни условия. В периода на израстване заниманията на висилка, греда или халки могат да навредят. Последствията се появяват в зряла възраст - грешна позиция на костите, разтегнати на връзките, проблеми с коленете, увреждания на гръбначния стълб


източник:24chasa

Препоръчваме ви

Още актуални новини