Свищовлийка покори ЛОНДОН

Четвъртък, 03 Май 2012г

Тя е умна и красива, усмихната и лъчезарна. Тя е първата българка участвала в английското реалити "Стажантът". Тя е - Биляна Апостолова.


Каква е историята с охлювите и фармацевтичните компанни, за която всички говорят?


Един от въпросите за кандидатстване в шоуто беше каква ми е била първата работа. Освен сериозен отговор, разказах и за първите изкарани джобни – от време на време през селото на баба и дядо (Алеково) минаваха изкупвачи на охлюви. Не беше редовен доход, но пък след като минека имах пари за сладолед за няколко седмици.  


Ние знаем, че си от Свищов, но по всички медии съобщиха, че си от Русе – каква е истината?


Всъщност корените ми са от Свищов, но съм родена и израснала в Русе. Единият ми дядо (Стефан Александров) все още е преподавател в Академията, а другият – Янко Апостолов, е бил директор на музея „Алеко Константинов” и главен редактор на вестник „Дунавско дело”. Винаги се събираме с фамилията тук поне за един от големите празници. 


Какво си учила в България и как реши да заминеш за Англия?


Учила съм в Английска гимназия „Гео Милев” в Русе. В 10 клас се явих и спечелих конкурс на Отворено Общество и Фондация „Сорос”, наградата беше една година в английско училище-пансион (Kind Edward’s School, Witley) на пълна стипендия. Когато удължиха стипендията ми не се замислих дали да остана и да завърша средното си образование там. След това завърших висше в  London School of Economics, започнах работа в Royal Bank of Scotland  и така скоро наближават  10 години в странство.   


Липсва ли ти България и мислиш ли да се върнеш?


Разбира се – тук е цялото ми семейство и много от най-близките ми приятели, но за щастие технологиите и по-достъпното пътуване направиха ситуацията много по-приемлива. Завръщането ми ще стане както при повечето неща при мен – без много предварително планиране, в най-неочаквания, но и най-подходящия момент! 


Как реши да участваш в „Стажантът”?


Тъкмо се бях завърнала от командировка в Хонг Конг, когато една вечер гледах епизод на предаването.Беше крайният срок за подаване на документи. Съвсем спонтанно описах историята си и защо искам да бъда следващия стажант, някои от бизнес идеите си и пуснах формуляра. Оттам продължих да напредвам в селективния процес, който продължи три месеца и преся хиляди кандинати от цяла Великоблитания, докато един ден не получих обаждане, че съм една от финалните 16 участника.


  Чуствала ли си някакво специално отношение към теб, дискриминация, по време на участието ти?


Не, не съм чувствала дискриминация нито тогава, нито когато и да било.


Промени ли се отношението на хората около теб след  участието ти в реалитито?


Всички около мен бяха изключително позитивно настроени, получих невероятно много подкрапа, която в комбинация в цялото това преживяване ми беше изключително ценно.


Имаш ли някого до себе си?


Имам много хора до себе си! J


С какво се занимаваш в момента?


В момента работя в Coutts & Co,  традиционна британска банка, която е известна с това, че е банката на кралкото семействои от векове е изборът на елита във Великобритания. Управляваме инвестициите на клиенти с над 1 милион лири.


Какви са бъдещите ти планове?


За сега се чувствам отлично на тази работа, защото е много динамична, взискателна и научавам много. Самите ни клиенти са непрестанен извор на мотивация и идеи. На по-късен етап, мисля че има големи шансове да направя нещо самостоятелно. 


Смяташ ли, че си успял човек?


Успехът има много различни измерения и е относителен. Смятам се за успяла дотолкова, доколкото живея с отворен ум, силен дух, усмивка на лицето и любовта на любимите ми хора. Но, ще се смятам за истински успяла ако някой ден съм в позиция да допринеса за положителна промяна в по-голям мащаб.


Желаем ти успех във всяко начинание!


Препоръчваме ви

Още актуални новини