Информация за град Свищов

Понеделник, 08 Април 2013г

 


 


Свищов е разположен в Централна Северна България, на брега на река Дунав , това е най-южната точка на реката. Отстои на 237 км от София, 85 км от Велико Търново, 80 км от Плевен, 90 км от Русе. На отсрещния румънски бряг се намира град Зимнич, с който го свързва туристическо корабче и ферибот.

 

Поради специфичното географско разположение на града  тук през 48 година сл. Хр. се настанява Осми Августов легион, преименуван по-късно от Веспасиан на Първи Италийски легион (най-верният легион на императора). В околностите на днешния град Свищов по римско време е съществувало селище под името Нове (Novae), основан с Decretum Terris на император Веспасиан от 26 октомври 69 г., имащ площ от 44 хектара.

 

След смъртта на Атила през 435 г., хуните се оттеглят в Азия и готите са се установили отново като основна сила на Балканския полуостров. След превземането на Белград (Singidunum) през 471 г. и след походите си до Македония и Гърция, Теодорик Велики избира Нове (днешен Свищов) за основен град и своеобразна столица на остроготите, като те се установяват там през 483 г. сл. Хр. След като остават по тези земи за известно време, Теодорик Велики пренасочва своите действия и интереси към експанзия на Апенинския полуостров, която се осъществява 10 години по-късно.

 

През Средновековието по времето на цар Иван Шишман се споменава крепостта под името Зибестова, която е била областен център.

 

Градът е бил опожарен от Русите през 1810 г., но след 1820 г. започва да се възражда, а и въвеждането на парното корабоплаване по долната част на Дунав (1835 г.) възстановява просперитета на града. Румънският град Александрия е бил основан от бежанци=свищовлии след Руско-Турската война от 1828-1829 г.

 

На 15 юни 1877 г. при Свищов главните сили на руската армия форсират и преминават Дунав по време на Руско-турската освободителна война(вижте Свищовска битка). Оттук започва пътят към свободата на България, като Свищов става и първият освободен български град.

 

В Свищов още по време на турското робство с дарени средства е изградено първото в България читалище - „Еленка и Кирил Д. Аврамови“, през1856 г. Тук Г. С. Раковски основава Тайното общество през 1853 г., като в устава е залегнала идеята знамето на освободена България да е с 3 цвята - бяло, зелено и червено.

 


 

Препоръчваме ви

Още актуални новини