Децата ни растат с гръбначни изкривявания

Четвъртък, 22 Октомври 2015г
Всички искаме децата ни да имат правилна стойка и добре развита фигура. Истината обаче е, че това се постига със създаването на навици от най-ранна възраст. А годишният профилактичен преглед е абсолютно задължителен, категорични са специалистите. За съжаление огромна част от днешните деца имат гръбначни отклонения, които понякога не им дават шанс за правилно развитие на органите и системите, главно на сърцето и белите дробове.

Ето и някои препоръки към родителите:


1. Формирайте у детето си навици да се придържа към здравословен дневен режим.

2. Работното място на ученика вкъщи трябва да бъде близо до прозореца и светлината да пада отляво.

3. Наблюдавайте детето си, докато се подготвя за училище: свободно да опират на масата, а краката, свити под прав ъгъл в коленете, да опират на пода с цялото стъпало. Разстоянието между тялото му трябва да бъде изправено, главата леко наклонена напред, лактите очите и книгата или тетрадката трябва да бъде 35-40 см.

4. Учениците трябва да носят учебниците си в раница, направена от олекотен материал с по-лека конструкция. Теглото й не трябва да бъде по-голямо от 10-15 % от теглото на детето.

5. Препоръчително е учениците от началния курс да носят раниците на гърба (на двете рамене).

6. Приучете детето да спи в подходяща поза: по гръб с изпънати край тялото ръце, на равно и твърдо легло с ниска възглавница.

7. Внимателно оглеждайте тялото на детето си в профил и анфас. При най-малкото съмнение за наличие на асиметрия потърсете лекарска помощ.

8. Постоянното изгърбване при четене и писане и пренапрежението на зрителния анализатор провокира поява на различни зрителни аномалии. Своевременното им откриване и коригиране е от голямо значение.

9. Водете ежегодно детето си при офталмолог. Късогледството често е причина за неправилна поза по време на учебните занимания.

10. Осигурете на детето си 3-4 кратно хранене с разнообразна храна.

11. Погрижете се детето ви да придобие навици за системно спортуване, защото физическите упражнения съдействат за правилното оформяне на гръбначния стълб и укрепват гръбначната мускулатура. Препоръчителни спортове: плуване, ски, кънки, баскетбол, хандбал.

12. Водете детето редовно на годишните профилактични прегледи! Ранното откриване на гръбначните деформации значително повишава възможностите за тяхното коригиране чрез комплекс от упражнения по изправителна гимнастика.

 

Може да запишете и вашето дете за БЕЗПЛАТЕН профилактичен преглед:

тел: 0898 767499 - Рехабилитатор – КАН терапевт Таня Чепанова.

 

Препоръчваме ви

Още актуални новини