4 съвета как набързо да изчистите запотеното стъкло на колата

Сряда, 11 Януари 2017г

 Като оставим настрана стъргането на лед, което  в момента е твърдо на дневен ред, надали има нещо по изнервящо от това да скочите в колата, закъснявайки за работа, и да трябва да се справите с тежкия конденз по предното стъкло. Решаването на проблема може да изглежда сложно, особено за изнервен човек, но следвайки науката можете набързо да изчистите стъклото и да продължите напред.


Казваме науката, защото бившият инженер на НАСА Марк Робър е разработил метод, базиран на серия от експерименти, които самият той е провел. И разбирайки точно защо се образува кондензацията на стъклата Робър дава няколко прости съвета, с които да разкарате миниатюрните капки за минимално време.


1. Пуснете парното максимално силно: Топлият въздух може да задържи в пъти повече влага от студения. Както казва инженерът, топлият въздух е като голяма кърпа, която попива водата.


2. Включете климатика: По горната логика студеният въздух, идващ от климатика, ще изстиска кърпата, за да може тя да поеме отново нужната влага.


 

3. Спрете рециркулацията на въздуха: Външният въздух е студен и не задържа много вода, но ако се вкара в колата и се загрее, той може да поеме влагата.


4. Отворете прозорците: Възможно е времето да не го позволява, но ако отворите прозорците, дори за малко, ще дадете на сухия външен въздух да замени влажния в колата.


Ако нищо не помага достатъчно, може да пробвате и алтернативни методи като този да сложите чорап с пясък за котешка тоалетна на таблото. Той ще абсорбира част от водата и би трябвало да облекчи ситуацията. Друг вариант са препаратите против запотяване, но според теста на Робър пяната за бръснене има идентичен ефект.


 


Източник: offnews.bg

Препоръчваме ви

Още актуални новини