Четвъртък, 01 Януари 1970г

 Манганът е важен микроелемент за всички растения. Той действа като активатор на различни ензимни реакции в растенията, например при разделянето на водата по време на фотосинтеза, при синтеза на аминокиселини и протеини и при изграждането на клетъчните мембрани и хлоропластите в растенията.Недостигът на елемента води до недостиг на въглехидрати при царевицата за зърно, процента масленост при рапицата, до редуцирането на съдържанието на витамин С и ненаситените мастни киселини.


При пшеница, овес и царевица е установена повишена студовоустойчивост  на запасените с манган растения в сравнение с тези с недостиг. Манганът повишава имунитета срещу бактериални инфекции


 Прояви на недостига


·         Появяват се жълти резки между страничните листни жилки на по-големите листа на върха на растението.


·         Пожълтяването между страничните листни жилки се разпространява и върху листата и е възможно да се образуват малки, жълти/кафяви некротизирали петна.


·         Получава се малко на размер растение (-10%) с минимално плодоносене


·         При зърнено-житните култури листото се прегъва в долния край и увисва надолу с все още зелен връх. Най-разпознаваеми са настъпващите при явен недостиг некрози / например при овеса /, които могат да бъдат описани като кафяви листни петна.


·          Причини за недостига


На практика най-често срещаната причина е твърде високата стойност на pH на субстрата. Подобно на желязото, манганът е лесно разтворим при ниска стойност на pH в субстрата. Ако pH е твърде ниска, има опасност да възникне излишък на манган. При високи стойности на pH манганът се утаява в манганов диоксид (MnO2), който растението не може да усвои, което може да причини недостиг.


Практически указания за торене


Необходимостта от торене чрез употреба на чисто микроелементен тор се основава на почвен и / или листен анализ


Недостигът на манган се преодолява най-бързо чрез листно торене.


Предпоставка за успешно торене с манган е младите растения да разполагат с достатъчно листна маса и недостигът на манган да не е довел до необратими последици.


При ниска стойност на манган в растенията се препоръчва от 1 до 3 листни приложения, с разходна норма 0,1 kg / Mn/дка на едно пръскане.


Вашият доверен партньо при недостиг на този изключително важен за всички растения микроелемент – МАНГАНЪТ- е фирма БИОХУМ.  Доверете се на професионалистите в тази област – за контакти: 0879 343 360, 0895 726 400. 

Препоръчваме ви

Още актуални новини